Steun ons biogasproject!

Een centje groot of klein dat vinden de kindjes van Les Cajoutiers zeker fijn! BE04 3631 1411 9631

09 januari 2013

Het is eindelijk zover! Donderdag 3 januari zijn we, Guy Pansar en ik, aangekomen in Senegal. Op de luchthaven van Dakar werden we opgewacht door Waly, het manusje van alles van de Kenkeni waar we verblijven. Een lange autorit bracht ons bij de Kenkeni in Warang, waar we al snel onze slaapplaats opzochten na een vermoeiende reis.

Op het dakterras van de Kenkeni. Met uitzicht op, jawel, de Atlantische Oceaan!
De tweede dag werden we op het schooltje 'Les Cajoutiers' verwelkomd door Sophie, haar echtgenoot Mamadou en de directie. Sophie doet o.a. de boekhouding en Mamadou is de aannemer van de school. Momenteel onderwijst de school 513 kinderen en dit aantal groeit elk jaar. Dat zijn dus 513 mondjes die elke dag gevoed moeten worden door gebruik te maken van butaangas. Maar elke week 6 'bonbons' gas van 12 kg aankopen n'est pas gratuit. Geen getreuzel dus!


Basisschool 'Les Cajoutiers' met nog een aantal klassen in opbouw.

Leeringen van 'Les Cajoutiers' met hun blauwe vestje van de school.

Eten op school samen met de 'enseignants'. Ook dat hoort erbij.
Zaterdag, dag 3 ondertussen, stelden we een actieplan op, want bij de constructie van een biogasinstallatie komt natuurlijk heel wat kijken. Hoe pakken we de constructie aan? Welke materialen kunnen we gebruiken? Waar kunnen we deze vinden? Hoe vinden we bekwame werkmensen? Dankzij de ervaring en kennis van Guy, konden de eerste 2 vragen snel opgelost worden. Sophie en Mamadou zouden voor de andere oplossingen zorgen.

Zondag rustdag, ook in Senegal. We maakten van de vrije tijd gebruik om een bezoekje te brengen aan het strand. Ik verwachte een parelwit zandstrand, een beetje zoals in de brochures, maar niets was minder waar. Afval overal! Spijtig voor zo een mooi land ... Die avond werden we vergezeld door Wim Deferme, mijn promotor en opnieuw een slimme kop erbij.

Parelwit zandstrand en vuilnisbelt in één!
Maandag, dag 5, trokken we vol goede moed en met ons actieplan naar Sophie en Mamadou, waar ook George, de vertegenwoordiger van de directie, aanwezig was. Na een kleine voorstelling van onze plannen, gingen we na welke organische stoffen er nog kunnen dienen als voeding voor de vergister. Er vielen een aantal goede ideeën uit de bus zoals het gebruik van algen, kippenmest en de omhulsels van pindanootjes. Na een aantal berekeningen, meer voeding betekent een grotere installatie ah oui, stelden we een planning op zodat er geen tijd verloren zou gaan. Die avond nog ontmoetten we de schrijnwerker en de metaalbewerker. Het gaat snel!

De volgende dag repten we ons naar de school om alles te kunnen opstarten. Helaas waren we na het opruimen en na het levelen van de grond waar de installatie zou komen technisch werkloos, omdat de mallen nog niet gemaakt waren. Maar demain c’est un autre jour

Mechanische meettechnieken in Senegal.

Guy druk bezig met het uitmeten van de installatie.

2 opmerkingen:

  1. Goed begonnen is half gewonnen zou ik zeggen :-) veel succes!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super ! Ik hoop dat alles goed lukt en dat je vooruitgang boekt. Nog veel succes !

    BeantwoordenVerwijderen